Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Belgen (KUL) pakken voor 2e op rij goud op WK Australië Bridgestone World Solar Challenge - WK zonnewagens - extra foto's vid

WK Australia KUL winners
URL

Het Innoptus Solar Team is zojuist als eerste geëindigd in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneauto's dat plaatsvindt in Australië.

De studenten van de KU Leuven pakken voor de tweede keer op rij goud, nadat ze in 2019 al wereldkampioen werden.

De ingenieursstudenten kenden een vlekkeloze editie. Goud De Belgen pakten vandaag de felbegeerde titel, waardoor ze hun uiteindelijke doel konden waarmaken.

Na 15 maanden werken aan de Infinite, hun zonneauto, kwamen ze vandaag als eerste over de finish in Adelaide. De studenten nemen daarmee voor de tweede keer op rij de wereldtitel mee naar huis. Voor de teamleden is het een droom die uitkomt.

 

Hun gemiddelde snelheid bedroeg zowat 88 kilometer per uur. Het Nederlandse team van Twente kwam zo'n 20 minuten later binnen.

"We hebben hier 15 maanden hard voor gewerkt, dit is een heel mooie bekroning op het werk", was de eerste reactie.

 

Matthias Witvrouw (24, Genk), werktuigbouwkundig ingenieur bij het Innoptus Solar Team. "De ingenieursstudenten hadden een droomeditie. Ze konden na hun knappe kwalificatieronde als tweede starten. Tijdens het eerste uur van de race konden ze de ploeg uit Aken (DE) achter zich laten en namen ze de leiding.

Zij wisten deze leidende positie tot aan de finish te verdedigen en vast te houden. Het team heeft wel enkele uitdagingen moeten doorstaan. Ze kregen te maken met rook van naburige bosbranden, waardoor ze minder zonne-energie kregen dan verwacht.

De ingenieursstudenten moesten hun strategie hierop aanpassen. "We hebben een vlekkeloze editie gehad. We zijn als eerste in Adelaide aangekomen en dat komt omdat we 3.000 kilometer onze eigen strategie hebben gevolgd. We moesten op een aantal elementen anticiperen: er waren onderweg bosbranden waardoor er minder stroom binnenkwam, andere zaken zoals wolken en het weer dat voortdurend veranderde, maar we konden vasthouden aan onze strategie en voortdurend anticiperen en dat zorgt ervoor dat we nu als eerste over de streep komen hier in Adelaide."

Cedric Verlinden (23, Holsbeek), Teammanager bij het Innoptus Solar Team  :  "Bovendien stak er de afgelopen dagen een wind op. Dankzij hun innovatieve vin kon hun zonneauto, de Infinite, snelheid behouden. Hierdoor konden ze hun grootste concurrent, de ploeg uit Twente, op afstand houden.

Titanische strijd

"Het ontaardde in een intense titanenstrijd waarin beide teams gedurende de race aan elkaar gewaagd waren. De teams hebben elkaar en hun zonnewagens tot het uiterste gedreven. De Nederlandse deelnemers wisten tot vlak voor de finish de Belgen voortdurend onder druk te zetten en onder vuur te nemen." Beelden Innoptus Solar Team

 
WK Australia KUL winners

Deel dit artikel